Danskerne køber igen på kredit

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne igen køber på kredit næsten på samme niveau som før finanskrisens start i 2008. Det er særligt kontokort og købekort som anvendes, ligesom det ofte er forbrugslån som finansierer indkøbene. Der findes mange låneudbydere af forbrugslån, hvilket viser markedets størrelse og dermed danskernes behov.

Hvorfor der ikke lånes gennem banker, er et vigtigt spørgsmål at stille. Forbrugslån er nemlig kendt som en dyrere løsning, hvorfor det kan undre, at flere vælger denne type lån fremfor det billigere banklån. Forklaringen skyldes muligvis forbrugslåns fleksibilitet, anonymitet og hurtighed, hvilket tillader mange forbrugere.

Ikke noget dårligt tegn

Flere cheføkonomer fra nogle af de største danske banker peger på, at optaget af bl.a. forbrugslån er et positivt tegn for den danske samfundsøkonomi, skriver Information d. 7. maj 2014. Det tyder nemlig på, at det danske konjunktur er på vej tilbage til tidligere tiders højder.

Som Mogens Baden (se hans profil på Delicious) forklarer, så betyder et højt forbrug samtidig en øget efterspørgsel efter varer, services, tjenesteydelser m.v. Dette sætter gang i en kædereaktion, da denne øgede efterspørgsel sætter gang i produktiviteten, eftersom der skal produceres mere for at efterkomme efterspørgslen.

For at holde en høj produktivitet skal der typisk ansættes flere medarbejdere, hvilket reducerer arbejdsløsheden samt gør de nyansatte medarbejdere i stand til at forbruge mere.

Globaliseringens indflydelse

Denne kædereaktion sætter muligvis ikke blot gang i et dansk opsving. Vi danskere efterspørger nemlig også udenlandske varer, hvorfor vi også påvirker vores samhandelslande. Det er også derfor, at et opsving i en af verdens største økonomier såsom Kina, USA, Tyskland m.v. påvirker den globale økonomi så markant.

På samme måde vil en negativt spiral også startes, såfremt en stor økonomi lider under lavkonjunktur. Dette var f.eks. hvad der startede finanskrisen i 2008, da den amerikanske virksomhed Lehman Brothers gik konkurs d. 15. september. Hvis du lige nu sidder og tænker, at verdensøkonomien er skrøbelig, har du ganske ret.

Du kan dog hjælpe den danske økonomi og sætte gang i de økonomiske hjul ved at hæve dit forbrug. Har du ikke pengene lige nu, kan du passende gøre som mange andre og optage et forbrugslån.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *